Whitepages

110
Door Lohmann & Rauscher

Cellacare® Comfort actieve bandages – Winnaar in de test als het gaat om ademende eigenschappen

Het draagcomfort van orthopedische hulpmiddelen als bandages is van groot belang voor de therapietrouw. De thermo-fysiologische eigenschappen van het hulpmiddel spelen een centrale rol bij het beoordeling van het comfortgevoel. Doorslaggevend is het vochtmanagement van het stoffen draagmateriaal, hoe goed bijvoorbeeld transpiratie wordt opgenomen en van het lichaam wordt weggeleid.

Dit aspect wordt nog belangrijker als de buitentemperatuur stijgt en bij meer lichaamsbeweging. Als de bandage ook in de zomer en tijdens het sporten wordt gebruikt, is een hulpmiddel met goede ademende eigenschappen een groot voordeel. Zijn de ademende

eigenschappen van de bandage onvoldoende, dan wordt de stof vochtig en de huid ook.
Een vochtige, bezwete huid is gevoelig en kan door de stof eerder geïrriteerd raken. Om die reden zijn goede ademende eigenschappen beslissend voor een comfortabel gevoel op de huid. 
Tricot van microvezels met ademende eigenschappen vertoont over het algemeen een goede luchtdoorlaatbaarheid en helpt onaangenaam transpireren onder de bandages tijdens het sporten of in de zomer te verminderen.

De universiteit van Innsbruck heeft de ademende eigenschappen van vier in de handel verkrijgbare compressiebandages voor de knie onderzocht, waaronder de Cellacare Genu Comfort van L&R.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door het Instituut voor sportwetenschappen van de universiteit van Innsbruck in samenwerking met het Technologiecentrum voor ski- en alpinesporten. Het doel van de universiteit van Innsbruck is vooral de research op het gebied van de sportwetenschap zowel ten aanzien van gezondheids- als prestatieaspecten uit te breiden met uitstekende bijdragen. Het Technologiecentrum voor ski- en alpinesporten zet zich in voor het uitvoeren van researchwerkzaamheden voor de binnenlandse winter- en zomersporteconomie. Het accent ligt daarbij op de (verdere) ontwikkeling van sportmateriaal, sportparken en sporttextiel.
 

Onderzoek

Het doel van het onderzoek was het vergelijken van het vochtmanagement van verschillende kniebandages. Bij 12 personen werd voorafgaand aan het gebruik (T0) en na 15 minuten beweging (15 km/uur, bergop met een helling van 15°) (T1) de vochtigheid in de knieholte gemeten.

Resultaten

De stijging van de huidvochtigheid in de knieholte was bij de Cellacare Genu Comfort duidelijk minder in vergelijking met de andere actieve bandages. Cellacare Genu Comfort (+41,8 ± 17,9) gevolgd door concurrent 1 (+50,3 ± 14,8) en 2 (+56,8 ± 8,7). De huidvochtigheid steeg het meest bij concurrent 3 (+62,6 ± 19,4). In vergelijking hiermee laat Cellacare Genu significant betere waarden zien.

Samenvatting

Bijna alle bandages bouwen een barrière op en leiden om die reden tot een verhoogde huidvochtigheid onder kleding en op de huid (Gavin, 2003). Het is bekend dat een vochtige huid een negatief effect op het draagcomfort heeft. Om die reden moet het doel altijd zijn een kniebandage zodanig te ontwikkelen dat de huidvochtigheid onder de actieve bandage, in het bijzonder bij bewegen, zo weinig mogelijk wordt verhoogd. Tijdens 15 minuten bergop lopen met een gemiddelde snelheid zagen de onderzoekers tussen de diverse bandages duidelijke verschillen bij het stijgen van de huidvochtigheid. Zo was het stijgen van de huidvochtigheid bij de Cellacare Genu Comfort het kleinst en bij concurrent 3 het hoogst. Dit onderzoek heeft dus aangetoond dat de Cellacare Genu Comfort in vergelijking met andere bandages over het beste vochtmanagement beschikt.

Voor meer informatie mail: Louis.Vijverberg@nl.LRMed.com

Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen