Activiteit

KNGF Lezing Anatomie: Wat is fascia?

10 sep
Tijd: 19:30 tot 21:30
Type: Bijeenkomst

Tijdens de lezing zal de meest recente wetenschappelijke informatie aan bod komen over het fascia-systeem. De lezing geeft inzicht in de embryologische ontwikkeling van fascia, aanwezigheid van weefsel continuïteiten, de werking van het fascia systeem in de functionele anatomie en streeft ernaar antwoord te geven op enkele basale vragen op het gebied van fascia.

Aanmelden: Klik hier om je aan te melden

De leer van de anatomie vormt een fundamenteel onderdeel van de fysiotherapie. Inzichten in de anatomie komen grotendeels voort uit onderzoeken na dissectie (ontleding). Hierdoor is een anatomisch denk-concept ontstaan, waarbij we het lichaam steeds meer zijn gaan zien als een verzameling van losse structuren. Maar klopt dit wel? Wat zijn de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen in de anatomie en wat zijn de consequenties voor de fysiotherapie? Welke vertaalslagen kunnen er al gemaakt worden naar de dagelijkse praktijk?

Mede onder invloed van technologische ontwikkeling laten recente onderzoeken continuïteit van weefsel zien. De losse structuren zijn met elkaar verbonden door middel van het fascia-systeem. Deze fascia verbindt niet alleen, maar heeft ook een belangrijke rol in het houdings- en bewegingsgevoel, pijnwaarneming en metabolisme. Deze inzichten bieden een andere kijk op de functionele anatomie, leiden wellicht tot nieuwe behandelmogelijkheden, maar werpen vooral veel nieuwe vragen op.

Doelgroep
Fysiotherapeuten met interesse in de anatomie van fascia en de relatie met de functionele anatomie

Spreker
Uw spreker is Karl Jacobs, een gemotiveerd en getalenteerd anatoom met meer dan 10 jaar ervaring als docent op HBO en universitair niveau. Door zijn achtergrond als fysiotherapeut en anatoom, heeft hij brede kennis op het gebied van functionele anatomie, met in het bijzonder, de anatomie van het houding- en bewegingsapparaat.
Gedreven om studenten en collega’s te inspireren en te ondersteunen in diens academische ontwikkeling, maakt hij met enthousiasme elke lezing uitdagend en inspirerend.
Al jaren is hij gefascineerd door “fascia”, deze fascinatie heeft hij recentelijk omgezet naar meer wetenschappelijk en gedegen onderbouwde kennis over het humane fasciale systeem. Zijn afstudeerscriptie, in het kader van zijn Master of Science opleiding “Functional and Clinical Anatomy” aan de universiteit van Birmingham (Verenigd Koninkrijk), heeft hij hieraan gewijd. In zijn thesis heeft hij in het bijzonder aandacht voor fascia continuïteiten in het menselijk lichaam en diens invloed op bewegen.

Accreditatie
Er worden 2 punten toegekend voor het register Algemeen Fysiotherapeut.

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: KNGF, afdeling Scholing
Functie: Medewerker afdeling scholing
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen