Activiteit

NPi - vervolgcursus Functiestoornissen van de bekkenbodem in relatie tot de darm

16 nov
Tijd: 13:00 tot 21:00
Type: Overig

De cursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem in breed perspectief' bestaat al sinds 1987. Een brede oriëntatie ten aanzien van de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden van functiestoornissen van de bekkenbodem is het doel van deze vijfdaagse cursus. De ervaringen in de afgelopen jaren bij de fysiotherapeutisch behandeling van mensen met incontinentieklachten hebben veel kennis en inzicht opgeleverd. Het heeft ons geleerd dat ieder deelgebied (o.a. blaas, seksuologie en darm) een eigen aanpak vereist. Dit is de reden dat het NPi voor verschillende deelgebieden een vervolgcursus organiseert waarin een verdieping van de kennis en vaardigheden wordt aangeboden. Na de onderwerpen 'seksualiteit' en 'kinderen' is dit de derde vervolgcursus.

Cliënten met klachten over hun stoelgang waarbij een relatie bestaat met functiestoornissen van de bekkenbodem hebben vaak veel baat bij specifieke vormen van oefentherapie, ontspanningsoefeningen en/of gedragstherapie. In deze vervolgcursus ligt het accent in de praktijkonderdelen dan ook op deze therapievormen.

Zowel theoretisch als praktisch wordt aandacht besteed aan de functiestoornissen van de bekkenbodem die in relatie staan tot darmproblemen. Dit alles zowel op het niveau van weefsels en organen als op persoonsniveau, een en ander gerelateerd aan leeftijd en geslacht. Binnen deze cursus richten wij ons niet alleen op incontinentie maar tevens op klachten als o.a. obstipatie, rectocele en ongewilde flatulentie.

In de cursus komen daarnaast de volgende onderwerpen aan bod:

      anatomie en fysiologie van de darm
      welke stoornissen zijn wel en niet fysiotherapeutisch beïnvloedbaar?
      voeding en darmklachten.

In deze uiterst praktische cursus ligt het accent op de oefentherapeutisch behandelmogelijkheden volgens een gedragsgeoriënteerde aanpak. In de wandelgangen en tijdens de praktijkonderdelen is er ruim de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

Nadere informatie en inschrijving

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Nederlands Paramedisch instituut
Functie: Medewerker deskundigheidsbevordering
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen