Activiteit

NPi - Zitanalyse en (rol)stoelaanpassingen

11 okt
Tijd: 09:00 tot 21:00
Type: Overig

Deze cursus wordt gegeven in de Engelse taal

Mensen die ten gevolge van een ongeval of ziekte tijdelijk of voor langere tijd een rolstoel nodig hebben zijn afhankelijk van verschillende deskundigen als het gaat om het aanpassen van de rolstoel. Een slecht aangemeten en afgestelde rolstoel kan allerlei secundaire problemen veroorzaken, zoals drukplekken, contracturen, spierspanning en pijn. Om een rolstoel goed te kunnen aanpassen, is het noodzakelijk een goede analyse te maken van de individuele behoeften van de gebruiker. Om deze analyse te kunnen maken, is het noodzakelijk om te weten en te ervaren hoe we normaal zitten en bewegen, om deze kennis vervolgens te kunnen vertalen naar de individuele behoeften van de rolstoelgebruiker. Een rolstoel is voor de dagelijkse gebruiker een belangrijk onderdeel binnen het revalidatieproces. Hiermee vormt de rolstoel tevens een belangrijk behandelinstrument om het fysiek en psychisch functioneren van de gebruiker te beïnvloeden.

Rolstoelgebruikers zitten vaak slecht. De belangrijkste oorzaak hiervan is vaak de rolstoel zelf. De rolstoel dicteert hoe de gebruiker zit. Een ander aspect naast het zitten is het voortbewegen in een rolstoel. De uitdaging ligt in de afstemming van de persoonlijke wensen en zit- en voortbewegingsmogelijkheden van de gebruiker.

Bengt Engström is een fysiotherapeut uit Stockholm (Zweden) die sinds 1990 op uitnodiging van verschillende instituten en universiteiten fulltime seminars en trainingen in Europa en Amerika verzorgt op het gebied van zithoudingen, ergonomie van het zitten en rolstoelaanpassingen. Hij schrijft samen met zijn vrouw, die ergotherapeut is, boeken en artikelen over dit onderwerp.

In deze uiterst praktische tweedaagse cursus staat het analyseren van de normale zithoudingen centraal. De enige manier om te ontdekken hoe we normaal zitten, wat we kunnen doen om de zithouding in een rolstoel te verbeteren en waarom dit gedaan moet worden, is het zelf ervaren en oefenen. Tijdens de eerste dag zullen duidelijke handvatten worden aangereikt om op een gestructureerde wijze (zit)houdingen te analyseren. Tevens worden de belangrijkste (ergonomische) zitprincipes in relatie tot de constructie van de (rol)stoel besproken.

Op de tweede dag worden zowel in theorie als in praktijk rolstoelaanpassingen voor mensen met verschillende aandoeningen zoals paraplegie, quadriplegie, tetraplegie, hemiplegie, heupcontracturen, overmatige thoracale kyfose en beenamputaties besproken. Tijdens diverse workshops wordt, op basis van patiëntencasuïstiek, in kleine groepjes een rolstoel aangepast aan de eisen van de gebruiker.

Nadere informatie en inschrijving

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Nederlands Paramedisch instituut
Functie: Medewerker deskundigheidsbevordering
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen