Activiteit

Training Otago Instructeur

07 sep
Locatie: Amsterdam
Tijd: 09:00 tot 17:00
Type: Training
Deze training bereidt u voor op het geven van Otago aan ouderen. Tijdens de training ligt het accent op instructie en begeleiding van de Otago oefeningen om zo de oefeningen veilig en met zo veel mogelijk rendement in te kunnen zetten.

Na het succesvol afronden van de training ontvangt u een certificaat en wordt u opgenomen in de database van gecertificeerde Otago-docenten. U kunt dan zelfstandig uitvoering geven aan Otago.

Meerwaarde van de training t.o.v. zelfstudie:

Het Otago-oefenprogramma is meer dan alleen het doen van oefeningen. Het is een beproefde methodiek uit Nieuw Zeeland. Onze hoofddocenten zijn getraind door de trainers (van Later Life Training) die in heel Europa Otago-docenten opleiden. De unieke gestructureerde manier van instrueren en opbouw is anders dan de reguliere werkwijze van de meeste fysio- en oefentherapeuten. Met het Otago oefenprogramma wordt optimaal rendement gehaald bij de cliënt.

Doelgroep

De training tot Otago instructeur is geschikt voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten Cesar/Mensendieck en beweegagogen.

Programma

Binnen de zelfstudie leert u veel over de onderbouwing en de achtergrond van het programma en de manier waarop u ouderen kan motiveren.

In de training Otago Instructeur leert u hoe u de testen, de kracht- en balansoefeningen en het wandelprogramma instrueert, opbouwt, begeleidt, organiseert en evalueert. Zowel individueel maar ook als u het Otago oefenprogramma aan een groep gaat aanbieden. U kent de onderliggende fysiologische principes en weet hoe u de oefentrouw kunt optimaliseren.

De laatste dag bestaat uit een toets. Tevens is dit de dag waarop extra aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld het motiveren van de cliënten en het doen van testen bij cliënten.

Duur

Totaal 2,5 dagen contacturen en 16 tot 20 uur zelfstudie bestaande uit:

  • Zelfstudie ter voorbereiden bestaande uit het doornemen van teksten, kijken van video's en doen van testen
  • 2 dagen training
  • 0,5 dag assessment dag.
  • Zelfstudie tussen de contactdagen met name gericht op het eigen maken van de gestructureerde manier van instructie geven.
Aantal deelnemers

Minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.

Kosten

De training kost in totaal € 680,- exclusief BTW. Dit is inclusief toegang tot een portal met achtergrond informatie en materiaal voor de zelfstudie, inclusief 3 keer lunch, koffie en thee. Leden van het NVFG krijgen 50 euro korting.

Accreditatie

Er is accreditatie verkregen voor:

  • Fysiotherapie: algemeen en geriatrie fysiotherapie, 22 punten (KNGF)
  • Oefentherapie Cesar en Mensendieck, 35 punten (st. ADAP)
Benodigdheden en voorbereiding

Minimaal 4 weken voor de training krijgt u login-gegevens voor een portal waar u de voorbereidingsdocumenten vindt.

Houdt u rekening met voorbereidingstijd tussen de contactdagen.

Voor de contactdagen is het vereist dat u:

  • sportieve schoenen en makkelijke zittende kleding draagt;
  • twee gewichtsmanchetten voor de enkel van elk 1 kg meeneemt.

De training Otago Instructeur wordt in samenwerking met de NVFG (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Geriatrie) en Hogeschool Utrecht aangeboden.

Voorafgaand aan de scholing kunt u de basiscursus Valpreventie voor professionals volgen, om een goede basiskennis valpreventie op te doen.

Aanmelding

Dit kan online: https://www.veiligheid.nl/valpreventie/trainingen/training-otago-instructeur

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: VeiligheidNL
Functie: Consultant
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen