Activiteit

Lezing Heup- en Knieprothese in dagbehandeling; kwestie van teamwork

14 maa
Tijd: 19:30 tot 21:30
Type: Bijeenkomst

Pas wanneer orthopedie, anesthesie, therapie en verpleging nauw samenwerken kan een heup- en knieprothese in dagbehandeling worden gerealiseerd. KNGF Scholing nodigt u daarom van harte uit voor de lezing Heup- en knieprothese in dagbehandeling; een kwestie van teamwork!

Meer info: https://www.mijnkngf.nl/Event/00007721/lezing-heup--en-knieprothese-in-dagbehandeling-kwestie-van-teamwork?moduleId=LandE

Doel
Fysiotherapeuten informeren over prothesiologie heup en knie volgens de meest innovatieve technieken en het belang van samenwerking met fysiotherapeuten

Doelgroep
De lezing is voor Algemeen en Sportfysiotherapeuten.

Sprekers
Stephan Vehmeijer (orthopeed) is gespecialiseerd op het plaatsen van de Totale Heupprothese THP.
Saskia Boekhorst (orthopeed) is expert op het gebied van de Totale Knieprothese KTP.
Albertine van Nederveen (Oefentherapeut) en Ton Oskam (oefentherapeut) zullen ook spreken.

Accreditatie
Accreditatie voor deze scholing is verleend voor het vakinhoudelijke deel voor het register Algemeen Fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut voor 2 punten.

19.00 uur - Ontvangst en inschrijving

19.30 uur - Start scholing

20.30 uur - Pauze

20.45 uur - Vervolg scholing

21.30 uur - Einde

Inhoud

Pas wanneer orthopedie, anesthesie, therapie en verpleging nauw samenwerken kan een heup- en knieprothese in dagbehandeling worden gerealiseerd. KNGF Scholing nodigt u daarom van harte uit voor de lezing Heup- en knieprothese in dagbehandeling; een kwestie van teamwork!

Inhoud
Door de orthopeden van Orhtoparc wordt er een lezing gegeven over een heupprothese en knie prothese in dagbehandeling middels het rapid recovery programma. Voor een heupprothese wordt de voorste benadering toegelicht en voor de knieprothese de signature knee.

De totale heupprothese (THP)
Ten aanzien van de heup behandelen we de voorste benadering waarbij er nauwelijks spierschade optreedt omdat de operateur de heup exact door de anatomische spiervlakken de heup benaderd ( de spieren worden als het ware opzij geschoven) het plaatsen van de cup (het kommetje) geschiedt onder röntgendoorlichting om minder exposure van de heup te hoeven creëren en hiermee dus ook minder bloedverlies en weefselschade.

Knieprothese (TKP)
Hierbij gaat het om de exacte uitlijning van de TKP in de mechanische beenas van de patiënt. (De knie is immers een scharnier en de beide componenten van de prothese moeten dus exact juist geplaatst worden voor goede flexie en extensie met de juiste spanning in het eigen bandapparaat) Door middel van een MRI van het gehele been van de patiënt worden unieke 3d mallen geprint die voor elke patiënt specifiek vervaardigd worden. Deze voor de patiënt unieke mallen (2 stuks. 1 voor femur en 1 voor tibia) worden bij de operatie van die patiënt gebruikt. Hiermee wordt de perfecte uitlijning van de prothese in de mechanische beenas verkregen en daarmee de best mogelijke functie. Ook is de operatieduur korter omdat de operateur niet meer tijdens de operatie hoeft uit te lijnen en hoeven er geen openingen in femur en tibia geboord te worden voor de apparatuur om tijdens de operatie uit te lijnen.

Verder zal de knie verdoofd worden voordat de wond gesloten wordt (lia= lokale infiltratie anaesthesie) zodat de patiënt direct na de operatie 100 procent kan en mag belasten. Dit geeft de patiënt direct het vertrouwen in de nieuwe knie om op deze manier zo kort mogelijk beperkt te worden.
Beide operaties worden uitgevoerd in een rapid recovery setting met optimale voorwaarden ten aanzien van begeleiding pre/peri en post operatief, zodat de patiënt in één dag behandeld kan worden, kortdurende spinaal anesthesie (1 uur) met direct postoperatief mobiliseren door een therapeut met unieke expertise op dit gebied. De patiënt wordt omringd door een gedreven team met kennis en kunde wat goed op elkaar is ingespeeld en een prettige sfeer voor personeel en patiënt creëer.
Zo zal de patiënt een positieve beleving hebben van de ervaringen in Orthoparc op onze polikliniek, ok maar ook een goede functie van de prothese en voorspoedig terugkeer naar dagelijks leven, hobby’s en werk.

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: KNGF
Functie: Algemeen
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen