Activiteit

Training In gesprek met oncologiepatiënten

12 dec
Tijd: 09:45 tot 17:00
Type: Training

Door verbeterde behandelingen neemt het aantal mensen dat aan kanker sterft af, maar zullen er de komende jaren meer mensen zijn die nog te kampen hebben met de lichamelijke, emotionele en/of sociale gevolgen van hun ziekte. De gezondheidszorg zal hierop voorbereid moeten zijn (KWF, 2011).
 

Veel voorkomende gevolgen zijn vermoeidheid, onzekerheid, angst, neerslachtigheid, spanning, verminderd vertrouwen, veranderd rollenpatroon (binnen gezin, werk, vriendenkring)... Deze gevolgen hebben directe invloed op het dagelijks leven. Voor jou als fysiotherapeut is het belangrijk oog te hebben voor de kwaliteit van leven; in hoeverre heeft een oncologiepatiënt last van fysieke én psychosociale gevolgen in zijn dagelijks leven (samengevat als distress) en welke bijdrage kan jij daaraan leveren? 
 

Als fysiotherapeut is het een taak om basale psychosociale zorg te kunnen leveren (IKNL, 2017). Het bespreken van problemen is vaak al voldoende om distress te verminderen maar om het effectief te kunnen bespreken vraagt dit aandacht voor je communicatieve vaardigheden. En daar is deze training voor bedoeld!
 

Tijdens de studiedag op 12 december krijg je kennis en inzicht over psychosociale factoren, en gaan we met opdrachtjes aan het werk om te reflecteren en te verbeteren van je vaardigheden ten behoeve van je mogelijke ondersteuning bij verwerking van kanker.  Je kunt denken aan technieken als aansluiten bij copingstijlen van patiënten, omgaan met emoties als boosheid of neerslachtigheid, grenzen stellen aan eigen handelen, de dood bespreekbaar maken etc. Er is vooral ruimte om je eigen vragen in te brengen! 
 

Om de transfer te bevorderen wordt een praktijkopdracht meegegeven en is op 30 januari een intervisiebijeenkomst gepland om de praktijkervaringen te bespreken, adviezen te vergaren en een concreet actieplan op te stellen.

Deze training is geaccrediteerd met 13 punten voor algemeen fysiotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten en oncologiefysiotherapeuten door het KNGF.

Meer informatie kun je nalezen op de website: http://www.vestalia.nl/training_oncologie.html

Geplaatst door:

Deelnemers

U moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om uzelf aan te melden.

Bent u nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Vestalia
Functie: Trainer/begeleider
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen