Activiteit

Lezing Herstelervaringen na CVA

17 jan
Tijd: 19:00 tot 22:30
Type: Bijeenkomst

Aanmelden: https://www.mijnkngf.nl/Event/00006967

Doelgroep
Verwerven van inzicht in de gevolgen van een CVA, gezien vanuit het perspectief van de patiënt.

Spreker(s)
Henk Lindeman, ervaringsdeskundige CVA, auteur boek “Hersteld maar niet genezen”
Dr. Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper, auteur diverse boeken
Ed Janssen, fysiotherapeut, ITON-docent

Accreditatie
Voor deze bijeenkomst is accreditatie aangevraagd voor het vakinhoudelijke deel register Algemeen fysiotherapeut en Geriatrie fysiotherapie

Programma

18.30 - 19.00 uur Inloop/Ontvangst
19.00 - 20.00 uur Start lezing
20.00 - 20.15 uur Pauze
20.15 - 22.30 uur Vervolg lezing

Inhoud

Henk Lindeman kreeg 25 jaar geleden een herseninfarct. Hij vertelt over de impact die zijn CVA op zijn leven heeft gehad en over zijn herstel. Hij staat open voor allerlei vragen over zijn revalidatie en zijn leven daarna. Het infarct van Henk zit in de rechterhemisfeer en daarom had hij moeite met ruimtelijke oriëntatie, het zien, lopen en het gebruiken van zijn linkerarm en ontbrak het hem aan voorstellingsvermogen. Bovendien heeft hij last van vermoeidheid, maar heeft ook moeite om zijn emoties onder controle te houden. Henk zal ook ingaan op de rol van diverse hulpverleners bij zijn revalidatie.

Ben van Cranenburgh van het ITON (Instituut voor toegepaste Neurowetenschappen te Haarlem) geeft uitleg over de gevolgen van hersenbeschadiging in het algemeen en over de rechter hemisfeer in het bijzonder. Hij zal laten zien hoe verschillende mechanismen een rol kunnen spelen bij herstel na hersenbeschadiging, en hoe men deze gericht kan beïnvloeden.

Ed Janssen fysiotherapeut (Rijnlands RC Leiden) en docent ITON, heeft veel ervaring met de behandeling van CVA-patiënten. Hij zal aangeven wat wellicht gemiste kansen zijn geweest tijdens de revalidatie van Hank. Hij zal adviezen formuleren hoe de fysiotherapeut, samen met andere disciplines, een specifieke bijdrage kan leveren bij de revalidatie van mensen met rechter hemisfeer-laesies.

Overig

De kosten voor deze lezing bedragen € 25,- p.p. voor KNGF- leden.

Niet-leden zijn ook welkom, de kosten voor deelname bedragen dan € 50,- p.p.

Verplichte literatuur
Henk Lindeman/Ben van Cranenburgh: Hersteld maar niet genezen. 20 jaar leven met hersenbeschadiging: een kijkje in het rechter brein

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: KNGF
Functie: Algemeen
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen