Activiteit

Manueeltherapeutische behandeltechnieken bij lage rug- en heupklachten

08 maa
Tijd: 09:30 tot 16:30
Type: Overig
Data 8, 23, 24 maart, 20, 21 april, 25, 26 mei en 22 juni 2018
Contacturen  8 lesdagen van 09.30-16.30 uur, 48 uur
Zelfstudie 10 uur
Accreditatie 

KNGF 54 punten voor het register Algemeen Practicus, Keurmerk fysiotherapie 54 punten
NVvP 44 punten, VVOCM 44 punten
Accreditatie bij VMT en LOOP wordt aangevraagd

Kosten € 1.495,00 inclusief koffie/thee

 

Veel medische - en paramedische disciplines houden zich wereldwijd bezig met de behandeling van patiënten met lage-rugklachten. In de laatste jaren ontstaat er (ook in de biomedische literatuur) meer aandacht voor het samenwerken van verschillende disciplines tijdens het diagnostische - en therapeutische proces bij lage-rugklachten. Dat houdt in dat de verschillende disciplines in de eerste plaats moeten vaststellen op welke domeinen zij zich richten, en in de tweede plaats op welke manieren er samenwerking met andere disciplines gewenst is. Dat betekent dat niet zozeer de (zeer verscheidene) behandelmethodes centraal staan, maar dat moet worden nagegaan wat bij elke patiënt de beste aanpak is.

Bij elk onderwerp gelden de volgende uitgangspunten:

- vaardigheidsonderwijs maakt het grootste deel uit van elke module. Naast theoretische onderwerpen als functionele Anatomie en klinisch redeneren vormt het trainen van behandeltechnieken (’skills’) het belangrijkste onderdeel.

- functionele morfologie wordt gehanteerd als basiswetenschap. Deze aan de Biologie gelieerde wetenschap (Mechanobiology) gaat onder andere uit van uitdagende uitganspunten als het ‘optimal design’: binnen het menselijk lichaam bestaan geen ontwerpfouten (een achillespees is niet slecht doorbloed!). Een  gevolg is dat geprobeerd wordt te begrijpen waarom ons lichaam gebouwd is zoals het is gebouwd en functioneert zoals het functioneert. 

- de individualiteit van elke mens staat centraal. Mede omdat iedereen een eigen (unieke) lichaamsbouw heeft, wordt iedereen gekenmerkt door individuele  bewegingspatronen. De analyse van het individuele functiemodel van elke patiënt is richtinggevend voor de behandeling. Het individuele functiemodel  wordt opgesteld aan de hand van een mechanische interpretatie van voorkeursbewegingen en bewegingsvoorkeur van de patiënt. In dit model worden geen  tekortkomingen vastgesteld, maar wordt aangegeven wat de manier van bewegen is die past bij deze patiënt. In combinatie met gegevens uit de  artrokinematica  en de functionele Anatomie kan daarmee een behandelplan worden opgesteld.

- bewegingspatronen in gewrichten kunnen worden aangepast door het uitvoeren van (passieve) behandeltechnieken. Daarmee kunnen de oorspronkelijke bewegingspatronen hersteld (opnieuw mogelijk gemaakt) worden. Dit wordt tevens beschouwd als een voorwaarde voor weefselherstel en een bijdrage aan het succes van actieve oefentherapie. De combinatie van manueeltherapeutische behandeltechnieken en actieve oefentherapie wordt (ook) bij de behandeling van lage-rugklachten als waardevol gezien.

- behandeltechnieken bestaan uit mobiliserende technieken, met name niet uit manipulaties. Het peri-articulaire weefsel (met name collageen bindweefsel in disci en ligamenten) moet in staat worden gesteld om te ‘leren’ van de uitgevoerde bewegingen en daarbij passen gewrichtsbewegingen die in een rustig tempo en herhaaldelijk uitgevoerd worden.

De belangrijkste onderwerpen van deze module zijn:

- uitgangspunten van manuele therapie volgens de Utrechtse School, toegepast op lage-rugklachten;
- de analyse van het individuele functiemodel en de toepassing daarvan bij het ontwerpen van de behandeling van de lumbale wervelkolom, het bekken en de 
  heup;
- functioneel-morfologische aspecten van lage-rugklachten, toegespitst op de discus intervertebralis;
- functionele Anatomie van de lumbale wervelkolom, het bekken en de heup;
- de uitvoering van behandeltechnieken aan de lumbale wervelkolom, het bekken en de heup;
- anamnese, onderzoek en klinisch redeneren bij lage-rugklachten;
- biomechanische aspecten van de lumbale wervelkolom, het bekken en de heup.

Geplaatst door:

Deelnemers

U moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om uzelf aan te melden.

Bent u nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Stichting School voor manuele therapie Utrecht
Functie: Medewerkster School voor manuele therapie Utrecht
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen