Activiteit

Training In gesprek met oncologiepatiënten

15 mei
Tijd: 09:45 tot 17:00
Type: Training

Door verbeterde behandelingen neemt het aantal mensen dat aan kanker sterft af, maar zullen er de komende jaren meer mensen zijn die nog te kampen hebben met de lichamelijke, emotionele en/of sociale gevolgen van hun ziekte. De gezondheidszorg zal hierop voorbereid moeten zijn (KWF, 2011).
 

Veel voorkomende gevolgen zijn pijn, vermoeidheid, lymfoedeem, angst, neerslachtigheid, spanning, veranderd rollenpatroon (binnen gezin, werk, vriendenkring)... Deze gevolgen hebben directe invloed op het dagelijks leven. Voor jou als zorgverlener is het belangrijk oog te hebben voor de kwaliteit van leven; in hoeverre heeft een oncologiepatiënt last van fysieke én psychosociale gevolgen in zijn dagelijks leven (samengevat als distress) en welke bijdrage kan jij daaraan leveren? 
 

Als zorgverlener is het een taak om basale psychosociale zorg te kunnen leveren (IKNL, 2010). Het bespreken van problemen is vaak al voldoende om distress te verminderen maar om het effectief te kunnen bespreken vraagt dit aandacht voor je communicatieve vaardigheden. 
 

Naast kennis en inzicht in psychosociale factoren, wordt op deze studiedag een model voor interactiestijlen als kapstok gebruikt voor verdere ontwikkeling van je vaardigheden en schakelvermogen (tussen behandelen en psychosociale zorg bieden). Praktijkcases vormen input voor de dag en we oefenen praktisch met vaardigheden. We gaan in op vragen als: Wat houdt deze zorg in? In hoeverre is het jouw verantwoordelijkheid? Wat vraagt het van jezelf? En wat vraagt dit van je communicatie? Welke vaardigheden heb je hier al voor ontwikkeld en welke hebben nog aandacht nodig?  

De training bestaat uit een studiedag op 15 mei en een terugkomdagdeel op 26 juni. Deze onderdelen zijn indien gewenst ook los te volgen.

Meer info: http://www.vestalia.nl/training_oncologie.html

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Vestalia
Functie: Trainer/begeleider
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen