Activiteit

Inspanningsfysiologie en oefentherapie

16 feb
Tijd: 09:30 tot 17:00
Type: Training

Deze driedaagse cursus wordt georganiseerd door ELANN i.s.m. NPI. Docenten zijn H Bult en G van der Peol. Accreditiatie is 24 punten.

Inhoud
Oefentherapie, gegeven door fysio-, ergo- en oefentherapeuten Cesar en Mensendieck vraagt de laatste jaren meer en meer om onderbouwing vanuit de inspanningsfysiologie en trainingsleer. In de doelstellingen van oefentherapie is dit vaak terug te vinden in termen als 'vergroten van het lokaal spieruithoudingsvermogen' of 'vergroten van de maximale kracht' of 'toename van de anaƫrobe capaciteit'. Dit betekent dat therapeuten die oefentherapie geven kennis van en inzicht in fysiologische processen moeten hebben om deze doelstellingen te kunnen bereiken.

Naast een algemene inleiding over inspanningsfysiologie en trainingsleer wordt uitgebreid aandacht besteed aan inspanningsfysiologische aspecten van (duur-)uithoudingsvermogen en kracht. Er wordt ingegaan op fysiologische veranderingen die in het lichaam optreden als gevolg van fysieke inspanning, waarbij het gestructureerd aanbieden van belastingsprikkels wordt gekoppeld aan fysiologische effecten. Het optreden van deze fysiologische effecten is gebonden aan een aantal voorwaarden, ook wel trainingsvariabelen genoemd. Anders gezegd: wil men bijvoorbeeld het algemene uithoudingsvermogen verbeteren, dan moeten er eisen worden gesteld aan de intensiteit, de duur en de frequentie van de trainingsprikkel om dit doel te bereiken. Hetzelfde geldt ook voor het vergroten van verschillende vormen van kracht, zoals explosieve kracht of maximale kracht.

Daarnaast worden de zogeheten 'trainingsregels' behandeld, waarvan met name de regel van de 'specificiteit' van trainingseffecten uitgebreid aan bod zal komen. Tijdens de cursus worden verschillende metingen uitgebreid besproken, waarbij telkens de praktische uitvoerbaarheid door therapeuten op de voorgrond staat.

Meer informatie vindt u in de bijgevoegde folder

Bijlagen

  • (201 KB)
Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: ELANN
Functie: Nascholingscoordinator
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen