Activiteit

Introductiecursus Biofeedback

27 jan
Tijd: 09:30 tot 17:00
Type: Training

Introductiecursus biofeedback

Bij biofeedback worden lichaamssignalen, zoals spierspanning, ademhaling, hartslag, huidgeleiding en handtemperatuur, gemeten en teruggekoppeld via een computerscherm naar cliënt en therapeut. De methode kan op diverse manieren gebruikt worden:

 • In het kader van diagnostiek van (psychische) problemen, waarbij lichamelijke klachten optreden, zoals stress, burnout, angst, hyperventilatie, hoge bloeddruk, pijnklachten of een verstoord of gering lichaamsgevoel.
 • Als behandelmethode bij bovenstaande klachten, waarbij de cliënt getraind wordt in lichaamsbewustwording en interne zelfregulatie.
 • In combinatie met andere technieken, zoals systematische desensitisatie, waarbij het inzetten van biofeedback het therapeutisch proces kan vergemakkelijken.
 • Als meetinstrument bij de evaluatie van een interventie, zoals het effect van een visualisatie of van een oefening uit de autogene training

Een groot pluspunt van biofeedback is dat een cliënt leert inzien dat hij/zij zelf controle kan hebben over de klacht, waardoor de zelfredzaamheid en het verantwoordelijkheidsgevoel vergroot wordt.

Omschrijving cursus

De cursus bestaat uit een afwisseling van theorie en praktijk. De basisprincipes van biofeedback worden uitgelegd en er is uitgebreid aandacht voor de psychofysiologie.
Alle soorten biofeedbackmetingen en de daarbij behorende toepassingsmogelijkheden worden besproken, gedemonstreerd en geoefend. In de praktische onderdelen wordt gewerkt met diverse biofeedbacksystemen, waaronder een meerkanaals systeem met uitgebreide software en kleinere apparaten met specifieke toepassingen in de biofeedback, zoals stressmeters en hartcoherentie-meters.

Onderdelen van de cursus:

 • basisprincipes van biofeedback
 • soorten metingen, plaatsen van sensoren, herkennen van artefacten
 • het meten van spierspanning bij o.a. hoofdpijnklachten
 • psychofysiologie van acute en chronische stress
 • het maken van een stressprofiel (combinatie van alle metingen, gemeten in rust en tijdens mentale inspanning)
 • toepassing van biofeedback bij stress, burnout en overprikkeling
 • toepassing van biofeedback bij klachten door een verstoorde ademhaling
 • hartcoherentietraining voor behandeling van hoge bloeddruk, stress en emotionele problemen

Locatie

Regardz de Eenhoorn, Amersfoort (tegenover station Amersfoort)

Leerdoelen

Na afronding van de cursus is de cursist in staat om biofeedback als middel in het kader van diagnostiek en behandeling toe te passen bij cliënten met (psychische) problemen, waarbij lichamelijke klachten optreden, zoals stress, burnout, angst, hyperventilatie, hoge bloeddruk,  pijnklachten of een verstoord of gering lichaamsgevoel. Wanneer de cursist zich verder wil bekwamen in de biofeedback, dan kan gekozen worden voor een supervisie vervolgtraject.

Opzet cursus

De cursus bestaat uit 3 dagen met een tussenliggende periode, waarin huiswerkopdrachten gegeven worden. Het cursusmateriaal, bestaande uit literatuur en software, wordt geleverd op een CD.

Data
Data: 27-01-2017, 03-02-2017 en 10-02-2017 (3 vrijdagen)
Herhaling op: 08-09-2017,22-09-2017 en 06-10-2017 (3 vrijdagen).

Docenten

EvelineKempenaardaniellematto

Eveline Kempenaar (Psychosomatisch Fysiotherapeut).
Daniëlle Matto (Eerstelijnspsycholoog)
Beide docenten zijn gekwalificeerd als docent/mentor in de biofeedback via het Biofeedback Certification Institute of America (BCIA).

Kosten

€ 795 euro, inclusief lunch, koffie en thee

Certificaat en accreditatie

Bij 100% aanwezigheid wordt na afloop van de cursus aan de deelnemers  een  certificaat uitgereikt als bewijs van deelname. Accreditatie is verstrerkt door het KNGF voor de registers Algemeen, Psychosomatiek en arbeidsfysiotherapie (24 punten). Tevens is accreditatie verstrekt door het Keurmerk Fysiotherapie (26 punten).

Geplaatst door:

Deelnemers

U moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om uzelf aan te melden.

Bent u nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Kracht door balans - Biofeedback opleiding
Functie: Opleidingscoördinator
Specialisaties: Opleiding / studie Fysiotherapie
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen