Activiteit

Cursus Motiveren bij pijn (accr. voor AF, BF en MT)

21 jun
Tijd: 09:30 tot 17:00
Type: Training

De cursus Motiveren bij pijn gaat over het professionele gesprek tussen u als fysiotherapeut en de patiënt met pijn. Het is een cursus voor fysiotherapeuten, al of niet gespecialiseerd, met betrekking tot ‘hands-off’ werken met een stevige inhoud en niet als ‘mode-trend’ of buzz-woord.

Herkent u de volgende situaties?

  • u vraagt aan een patiënt die al langere tijd rugpijn heeft, op moment dat hij toch weer meer last heeft gekregen: ‘wat heb je gedaan, heb je meer belast of iets dergelijks?’
  • u heeft tijdens het vorige consult uitgebreid uitgelegd dat de pijn die de patiënt in zijn nek voelt niet komt omdat er iets ‘stuk’ gaat maar dat het een ‘misinterpretatie’ is van zijn brein. En toch vraagt de patiënt het volgende consult: ‘Waarschijnlijk heb ik toch weer iets verkeerds met mijn nek gedaan. Kun je even kijken of jij iets kunt vinden?’
  • u voert een test uit tijdens uw lichamelijk onderzoek en vraagt: ‘Is dit pijnlijk?’

Mogelijk vraagt u zich af: gaat er iets mis in bovenstaande situaties? Jazeker, bij een aantal. Misschien bij allemaal. In de cursus leert u wat er hier mis gaat en hoe u dit anders zou kunnen doen.

Onderzoek naar de interactie tussen fysiotherapeut en patiënt leidt steeds vaker tot de conclusie dat  deze van wezenlijk belang is en dat menig therapeut hier onvoldoende gebruik van maakt. Al langer is bekend dat de ideeën die de patiënt erop na houd bepalend zijn voor zijn gedrag (hoe doen van oefeningen of niet, het opvolgen van adviezen, het hulp zoeken bij recidief van klachten, etc), Hagger et al publiceerde hier ondermeer over. Educatie en specifieke vormen van educatie (bv pijneducatie) kunnen hierin een oplossing zijn. Mits goed uitgevoerd. Verder is bekend dat de woorden die de patiënt gebruikt (hoe hij zich uitdrukt) verband houden met zijn wil en neiging tot veranderen en aanpassen. Tenslotte wijst ander onderzoek erop dat de vragen (en de daarbij gebruikte formulering en woorden) van de fysiotherapeut bepalend zijn voor de betrouwbaarheid van testen die hij uitvoert tijdens het lichamelijk onderzoek. Een artikel over de rol van gespreksvoering voor bijvoorbeeld manueel therapeuten lees je hier.

Het programma van de cursus Motiveren bij pijn besteedt aandacht aan de volgende thema’s en vraagstellingen:

  • wat is ambivalentie en waarom en hoe speelt dit een rol bij patiënten met pijn
  • welke gespreksvaardigheden kan ik inzetten om de ambivalentie van de patiënt te verminderen en zijn neiging tot veranderen te vergroten?
  • waarom leidt de vraag ‘heeft u pijn?’ tot een onbetrouwbaar antwoord en hoe kan ik dit beter aanpakken?
  • hoe geef ik een effectieve uitleg aan de patiënt en hoe gebruik ik daarbij zogenaamde ‘frames’ en metaforen?
  • hoe kan ik (pijn-)educatie combineren met motiverende gespreksvoering?

‘Motiveren bij pijn’ heeft tot doel de gespreksvoering van u als fysiotherapeut met de patiënt die (chronische) pijn heeft niet een pijnlijk en problemen veroorzakend gesprek te laten worden maar een effectief en probleemoplossend gesprek te laten zijn.

Cursusdatum: 21 juni 2017.

De cursusprijs is € 245,- (geen btw verschuldigd!). Dit is inclusief cursusmateriaal/syllabus, lunch/koffie/thee en accreditatie.

Accreditatie voor het CKR is verkregen voor 9 punten voor algemeen fysiotherapeut, manueel therapeut, bekkenfysiotherapeut.

Meer info en inschrijven op http://www.viaperspectief.nl/cursussen_fysiotherapie/cursus_motiveren_pijn/

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Viaperspectief
Functie: Fysiotherapeut/docent/trainer
Specialisaties: Sportfysiotherapie, Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek, Manuele therapie, Opleiding / studie Fysiotherapie, Programma's
Home
Thema's
Werkgroepen
Deelnemers
Nieuws
Blogs
Kalender
Forum
Prikbord
Inloggen